Election Day

«Οι καλλιτέχναι όλων των κλάδων -όπως και όλοι οι άλλοι Έλληνες- αναμένουν από τας κυβερνήσεις την διόρθωσιν των πραγμάτων. Αυτό είναι η εσχάτη βλακεία. Και δυστυχώς είναι βαθύτατα ριζωμένη εις όλα τα τωρινά κεφάλια. 

Και είναι ακατανόητον, πως άνθρωποι με κοινόν νουν, κυττάζοντες έναν έναν τους ανθρώπους της πολιτικής, είναι δυνατόν να περιμένουν το παραμικρότερο πράγμα από αυτούς. Καιρός να κοπεί πρόρριζα η ελπίς αυτή. Τίποτε δεν θα κάμουν ποτέ των οι πολιτικοί. Και οι πολιτικοί θα είναι οι τελευταίοι που θα ανθρωπισθούν, θα μεταβληθούν αυτοί, δια να μεταβάλουν τα πράγματα.

Και καιρός να παύσουν τα μοιρολογήματα, τα χηρών και ορφανών εκφωνήματα και όχι ανδρών. Καιρός να παύσουν τα απελπίσματα και τα αναστενάγματα, η εποχή, η κοινωνία, η πολιτική, η κατάστασις και να αρχίσει ο αγών. Οι άνδρες ποτέ δεν κλαίουν αλλ' αγωνίζονται. Αγωνίζονται με αίμα και με πυρ. Και αγωνίζονται πρώτοι πρώτοι, και πρώτοι οι άνθρωποι των Ιδεών και των Τεχνών.

Σας βαρύνει, σας πιέζει, σας μαραίνει, σας μολύνει η κατάστασις αυτή, το περιβάλλον αυτό, ο αήρ αυτός. Βεβαίως, βεβαιότατα σας καταθλίβει την ψυχήν, σας ατονεί, σας ναρκώνει, σας μικραίνει, σας νεκρώνει. Αγωνισθήτε λυσσωδώς να μεταβάλετε το περιβάλον. Τί περιμένετε; Από ποιον περιμένετε; Από τους πολλούς, από τα πρόβατα;»



Το κείμενο: Αποσπάσματα από ένα δοκίμιο του Περικλή Γιαννόπουλου με τίτλο "Προς τους καλλιτέχνας μας". Πρωτοδημοσιεύθηκε το 1903 στο περιοδικό "ΑΝΑΤΟΛΗ".

Πρώτη εικόνα: Χιουμοριστικό σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Τα Νέα".

Δεύτερη εικόνα: Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος "παντρεύει" την επικαιρότητα με τίτλους κωμωδιών του Αριστοφάνη.

Το τραγούδι: Το απαραίτητο soundtrack της ημέρας. "Election Day" από τον δίσκο των Hammers of Misfortune "Locust Years" που κυκλοφόρησε πριν από εννέα χρόνια. Λέει τα πάντα χωρίς να χρειαστεί ούτε μία λέξη. Μόνο νότες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου